top of page

Centru pentru studenti

Proiect de atelier, an III, sem 1 
Centru cultural pentru studenti 
Strada Batistei
Echipa:
Radu Anghelus
Matei Radu

Zona Piata Universitatii- Batistei reprezinta un puternic pol de atractie pentru viata culturala bucuresteana - Atat Teatrul National, cat si ArCub-ul si Casa de cultura F. Schiller definesc caracterul acesteia. Programul ales deriva din nevoia acordarii atentiei asupra segmentului dedicat artei tinerilor, in speta a studentilor, fiind un teritoriu aflat inca in faza incipienta in spatiul romanesc; concluzie aflata in urma interviurilor.

Contextul se constituie din cladiri eclectice, neoromanesti si interbelice, ce dau un caracter sobru, aproape auster zonei (fatada din spate a Teatrului National adauga acestui efect). In acelasi timp, in partea din sud amenajarea unui nou acces in foaierul teatrului deschide posibilitatea patrunderii vietii publice si in aceasta zona.

Preluand din parcelar tendinta de a inchide cu un front puternic insulele, lasand sa evolueze mai mult sau mai putin controlat, in mod organic, o serie de curti interioare, fatada actioneaza ca o bariera intre spatiul interior si strazile Batistei si T. Arghezi. Tratarea se face prin aplicarea unuia dintre motivele recurente in zona - bosajul de piatra, ce lasa impresia de greutate puternica, permitand in acest fel desfasurarea expozitiilor in interior. Efectul cautat a fost cel al unui un perete translucid, ce permite intrarea unei cantitati mici de lumina difuza. Comunicarea cu exteriorul se face prin tesirea coltului, printr-un element vitrat inalt ce intra in dialog cu cladirea interbelica opusa, din intersectie. In partea din sud prinde contur un joc al elementelor vitrate de pe fatada, reflectand schimbarea de caracter a arhitecturii.

Curtea interioara contrasteaza prin caracterul sau fatetat, semi-organic, fatadele fiind foarte permeabile. Spatiul comunica cu interiorul cladirii si aproape se rupe de exterior, pentru a da impresia unei "case in casa" - doua spatii interdependente semi-private.

Spatiile interioare includ sali de repetitie, un atelier de creatie, spatii expozitionale dedicate (pentru sustineri de proiecte de licenta spre exemplu) si o sala polivalenta cu gradene retractabile. Holul reprezinta un spatiu de adunare pentru tineri, primind si functiunea de expozitie - in cazul unor proiecte mai mici sau in cazul promovarii lucrarilor individuale/independente. Ultimul etaj reprezinta un spatiu dedicat evenimentelor sociale - proiectii in aer liber, activitati cu specific "underground", festivaluri sau alte activitati de tip "experimental".

Pentru a lega centrul cultural de zona publica aflata in constructie actual, am introdus un obiect arhitectural cinetic, o pasarela ce “oscileaza" in functie de traficul pietonal, inspirata din creatiile cinetice ale lui Calatrava. Aceasta leaga elementele sculpturale prezente actual in zona, impreuna constituind o invitatie pentru pieton, in speranta reanimarii fatadei din spate a teatrului (ce nu a primit nicio importanta pana acum). Mecanismul acesteia se bazeaza pe un tablier usor elastic, ce actioneaza printr-un sistem tip parghie elementele laterale. Vibratiile generate, ce se aduna sau anuleaza reciproc, devin un spectacol proiectat pe fatada-ecran a teatrului.

O licenta asumata o reprezinta caracterul non-conformist al proiectului, ce se trage din legatura cu viata studenteasca - am considerat ca este nevoie de ceva atractiv si particular, care sa isi afirme clar caracterul deosebit de cel al ArCub-ului sau a TNB, dar care sa le si completeze printr-o functiune noua. 

bottom of page